Wat is acupunctuur?

Wat is acupunctuur?

De Chinese geneeskunde is een geneesmethode waarin de patiënt mee wordt terug genomen tot de begrippen uit de oude Chinese natuurfilosofie. De basisgedachte bij deze geneeswijze is dat de ziektes ontstaan doordat de balans in het lichaam verstoord is. Wanneer deze natuurlijke balans weer hersteld wordt zal de patiënt volgens deze geneeswijze weer gezond zijn.

De oude meesters binnen de Chinese geneeskunde hebben de natuurlijke processen bestudeerd en bouwden kennis op door middel van hun medische theorieën. In tegenstelling tot de andere bekende geneeswijzen heeft de Chinese geneeskunde zich inmiddels al 4000 jaar ongestoord kunnen ontwikkelen. Hierdoor is de Chinese geneeskunde uitgegroeid tot een zeer waardevol en uitgebreid systeem dat een zeer grote bijdrage kan leveren aan de huidige gezondheidszorg van Nederland. De Chinese geneeskunde is in feite geen alternatieve geneeswijze, 1/3 van de wereldbevolking maakt immers al eeuwenlang dagelijks gebruik van deze geneeswijze.

Een van de meest bekende technieken binnen de Chinese geneeskunde is acupunctuur. Bij deze behandelwijze worden naalden op nauwkeurig omschreven punten in de huid gebracht. Hierdoor wordt de energiestroom van de patiënt beïnvloed en kunnen er blokkades binnen het lichaam opgeheven worden. Deze behandelmethode is dan ook verreweg de meest bekende methode onder de bevolking. De bekendheid van acupunctuur is vooral ontstaan door de goede resultaten die behaald zijn bij pijnbestrijding. Mensen kunnen echter voor veel meer klachten terecht bij de acupuncturist.

Bijvoorbeeld:

  • Gewrichtsklachten
  • Depressie
  • Menstruatieklachten
  • Hoofdpijn en migraine
  • Pijn en onverklaarbare pijnen
  • Oude blessures
  • Waterwratjes

Bij aandoeningen zoals kanker, chronisch ziekten of anatomische afwijkingen kan acupunctuur verlichting geven. Bijvoorbeeld bij symptomen als pijn, vermoeidheid of misselijkheid.

Na een operatie kan acupunctuur ook een bijdrage leveren aan een voorspoediger herstel en vermindering van pijn.

Bron: Zorgverzekeringwijzer