Yin en Yang

Iedereen heeft wel eens van yin en yang gehoord maar wat houdt het eigenlijk precies in?

Het concept van yin en yang is het belangrijkste binnen de Chinese geneeskunde. Het concept op zich is simpel maar gaat ontzettend diep. Het is ook totaal anders dan ons Westers denken. Westerse logica is gebaseerd op de oppositie van tegenstellingen. Het gaat over a of b, zwart of wit.

Het Chinees denken rond yin en yang vertegenwoordigen wel elkaars tegengestelde, maar tegelijkertijd elkaars aanvullende kwaliteit. Als je kijkt naar het symbool van yin en yang zie je dat yin een kern van yang  in zich heeft en zo heeft ook yang een yin kern in zich. Yin en yang zijn dus twee stadia van een cyclische beweging die constant van het een in het ander overgaan.  Dit zie je bijvoorbeeld elke dag weer terug; de dag maakt de weg vrij voor de nacht en de nacht weer voor de dag.

De hemel waar de zon is, is yang en de aarde is yin. De Chinezen gebruikten de sterren, maan en de zon die aan de hemel staan om de tijd te bepalen. Dit heeft tot gevolg dat tijd yang is, het is dynamisch. De aarde waar percelen zijn en ingedeeld wordt is ruimte. Dit is yin en is niet dynamisch.

Enkele correspondenties:

Yang:                                                                                             Yin:

Licht                                                                                               Donker

Zon                                                                                                 Maan

Helderheid                                                                                  Schaduw

Activiteit                                                                                      Rust

Hemel                                                                                            Aarde

Rond                                                                                               Vlak

Tijd                                                                                                  Ruimte

Vanuit dit standpunt loopt elk fenomeen in het universum cyclisch door twee tegengestelde stadia. De afwisseling van yin en yang is de bewegende kracht van de verandering en ontwikkeling. Dag wordt nacht, zomer wordt winter.

Ieder fenomeen heeft in zichzelf beide aspecten in verschillende graden en manifestaties. De dag bijvoorbeeld behoort tot yang. Op de middag bereikt yang zijn top en vanaf dit moment begint yin zich meer te manifesteren, het wordt langzaam donker. Om middernacht bereikt yin zijn top.

Vanuit een andere invalshoek kunnen yin en yang ook beschouwd worden als twee etappes in een proces van transformatie en verandering van alle dingen in het universum. Bijvoorbeeld; het water in meren en zeeën wordt overdag opgewarmd en verdampt. Het wordt dus getransformeerd in damp. In de avond wordt het kouder, dan condenseert de damp weer in water. Damp is dus yang t.o.v. water. Water heeft een vastere vorm dan damp.

We kunnen dus stellen dat het materiele yin symboliseert en het immateriële het yang.

Zo zijn energie en materie twee stadia van een continu proces met een oneindig aantal mogelijkheden en veranderingen.

Samengevat kunnen we stellen dat:

  1. Hoewel tegengestelde stadia, yin en yang vormen een eenheid en zijn complementair.
  2. Yang heeft het zaad van yin en andersom, gesymboliseerd door de witte en zwarte spot.
  3. Niets is totaal yin of totaal yang.
  4. Yang verandert in yin en yin verandert in yang.

Binnen de Chinese geneeskunde zijn yin en yang de fundamenten. De fysiologie, pathologie, diagnose en behandeling kunnen allemaal gereduceerd worden tot de basisbegrippen yin en  yang.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.